Τα κουνούπια είναι αιμομυζητικά έντομα, τρέφονται δηλαδή με αίμα, και διάφορα είδη τους συναντάμε σε όλον τον κόσμο. Το σώμα τους έχει διάσταση από 3 έως 6mm και διαθέτουν μακριά πόδια. Είναι υπεύθυνα για την μετάδοση πολλών σοβαρών ασθενειών όπως είναι η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός.
Στην φάση της αναπαραγωγής τα θηλυκά γεννούν έως και 10 φορές. Ξεκινώντας την πρώτη φορά μπορούν να γεννήσουν από 50 έως και 500 αυγά και λιγότερα κάθε επόμενη φορά. Για να γίνει ένα αυγό τέλειο έντομο χρειάζεται μόνο 2 εβδομάδες. Τα αυγά τους συνήθως τα βρίσκουμε στην επιφάνεια ακόμη και μιας μικρής ποσότητας νερού. Μόνο τα γονιμοποιημένα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν τον άνθρωπο για να τραφούν.
Για να αντιληφθείτε πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται σκεφτείτε πως 5 γενιές κουνουπιών μπορούν να μας δώσουν 50 εκατομμύρια κουνούπια!
Στη χώρα μας τα είδη κουνουπιών που συναντάμε είναι τα παρακάτω.
Κουνούπι αηδές – Aedes Aegypti
Αυτό το είδος κουνουπιού εμφανίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και είναι το γνωστό «κουνούπι τίγρης». Είναι υπεύθυνο για την μεταφορά του ιού του Δυτικού Νείλου που προκαλεί εγκεφαλίτιδα.
Είναι ένα πολύ επιθετικό είδος κουνουπιού που δραστηριοποιείται και τσιμπά και κατά την διάρκεια της ημέρας και αυτό γιατί έχουν προσαρμοστεί στο να ζουν σε περιοχές με ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα όπως για παράδειγμα σε αγροτικές περιοχές.
Μπορούν να αναπαραχθούν ακόμη και σε μικρά σημεία με σχετικά καθαρά νερά.
Κουνούπι ανωφελές – Anopheles sp
Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού σχετίζεται άμεσα με τον άνθρωπο καθώς σχεδόν κάθε φορά μυζούν αίμα από τον άνθρωπο. Για την αναπαραγωγή τους προτιμούν συνήθως αβαθή γλυκά νερά ή υφάλμυρα εκτεθειμένα στον ήλιο και ιδανικά με επιφανειακή βλάστηση. Γι αυτό άλλωστε τα εντοπίζουμε σε άκρες λιμνών, βάλτων, δίκτυα άρδευσης, κλπ. Η ακτίνα δράσης του φτάνει έως και τα 3,5 χιλιόμετρα
Κουνούπι των κατοικιών – Culex sp
Το συγκεκριμένο κουνούπι, όπως και το προηγούμενο, σχετίζεται άμεσα με τον άνθρωπο καθώς επιλέγει και τρέφεται με ανθρώπινο αίμα σχεδόν κάθε φορά. Το συναντάμε από το σούρουπο και μετά και η ακτίνα δράσης του αν και μπορεί να φτάσει τα 22,5 χιλιόμετρα, συνήθως προτιμά να κινείτε σε απόσταση με ακτίνα περίπου 800 μέτρων.
Για τον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών τόσο σε επαγγελματικούς αλλά και οικιακούς χώρους επιλέγουμε τους ειδικούς ψεκασμούς σε μορφή νέφους αλλά και ειδικές αντικουνουπικές συσκευές.
Το εξειδικευμένο προσωπικό της Βιοδυναμικής χρησιμοποιεί πάντα πιστοποιημένα και ασφαλή χημικά σκευάσματα τηρώντας αυστηρά τα δελτία ασφαλείας και τις εγκρίσεις του παρασκευαστή.