Σκόρος ρούχων

Σκόροι αποθηκών

Οι σκώροι των αποθηκών είναι μία μεγάλη οικογένεια με διαφορετικές παραλλαγές που τις συναντάμε σε διάφορα μέρη ανάλογα με το είδος.

Plodia Interpunctella

Οι σκώροι του συγκεκριμένου είδους έχουν μήκος 10mm όταν είναι ενήλικοι και παρουσιάζουν έως και διπλάσιο άνοιγμα φτερών. Το χρώμα των φτερών τους είναι το μισό καστανοκόκκινο με δύο κάθετες μαύρες γραμμές και το άλλο μισό ασημόλευκο με ελαφρές πτυχές. Το είδος αυτό προσβάλλει κυρίως σπόρους, ξερά λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες και γενικά τρόφιμα που έχουν γλυκόζη. Ο θυληκός γεννά περίπου 150 αυγά τα οποία είναι υπόλευκα με ελαφρώς ανώμαλη επιφάνεια.

Όταν εισβάλουν σε αποθηκευτικούς χώρους, πέραν του ότι καταστρέφουν τους σπόρους και γενικά τα προϊόντα που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, υποβαθμίζουν και την συνολική εμφάνιση του χώρου λόγω των ιστών που δημιουργούν οι προνύμφες.

Εφέστια των αλεύρων – Anagasta Kuehniella (Ephestia Kuehniella) 

Οι σκώροι που εντάσσονται στην κατηγορία της εφεστίας των αλεύρων προκαλούν ζημιές κατά κύριο λόγο σε αποθήκες αλεύρων και όχι τόσο σε αποθηκευμένους σπόρους

Το μέγεθός τους είναι 22mm κα τα μπροστινά του φτερά έχουν χρώμα σατινέ με δύο κάθετες κυματοειδείς γραμμές. Το άνοιγμά τους είναι όσο το μήκος τους.

Τα θηλυκά του είδους αυτού γεννούν αυγά σε ομάδες από 10 έως 30 κάθε φορά. Οι προνύμφες μόλις βγουν αρχίζουν να υφαίνουν τον χώρο με μεταξωτά νήματα και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να γονιμοποιηθούν.
Ο κύκλος ζωής τους είναι 83-123 ημέρες και εξαρτάται από την ποσότητα της διαθέσιμης τροφής αλλά και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος

Σκόρος των υφασμάτων – ρούχων – Tineola Bisselliella

Ο σκώρος των υφασμάτων είναι εντελώς διαφορετικός και δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω είδη. Ο ενήλικος σκώρος έχει μέγεθος περίπου 6,5mm, το χρώμα του είναι χρυσό με κοκκινόχρυσες τρίχες στο κεφάλι του και τα φτερά του τα κρύβουν χρυσές τρίχες.

Τους συναντάμε σε χώρους που βρίσκονται ρούχα όπως για παράδειγμα στις ντουλάπες.
Τα θηλυκά του είδους γενούν κατά μέσο όρο 40 με 50 αυγά μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες. Αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο και την διαδικασία της ωοτοκίας πεθαίνουν. Ετησίως υπάρχουν δύο γενιές.

Το επιζήμιο στάδιο του συγκεκριμένου σκώρου είναι το στάδιο της προνύμφης. Σε αυτή την φάση η προνύμφη τρέφεται με ρούχα από μαλλί, χαλιά, γούνες, ζωικές τρίχες σε βούρτσες και γενικά με οτιδήποτε περιέχει μαλλί.

Για την καταπολέμηση του πληθυσμού των σκώρων τοποθετούμε στα σημεία που έχουν εντοπιστεί παγίδες φερομόνης..

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Βιοδυναμικής  χρησιμοποιεί πάντα πιστοποιημένα και ασφαλή χημικά σκευάσματα τηρώντας αυστηρά τα δελτία ασφαλείας και τις εγκρίσεις του παρασκευαστή.