Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες, ανήκουν στην κατηγορία των πολυφάγων, σαπροφάγων εντόμων. Η κύρια τροφή τους είναι τα φυτικά και τα ζωικά υλικά όπως για παράδειγμα τρόφιμα, σκουπίδια, ζωοτροφές, νεκρά έντομα και άλλα ζώα. Προτιμούν να ζουν και να αναπαράγονται σε σκοτεινά και υγρά μέρη με πρόσβαση στο νερό. Επίσης τις συναντάμε σε αποθήκες και κατοικίες καθώς εκεί βρίσκουν ευνοϊκή θερμοκρασία και άφθονη τροφή. Με τις κατάλληλες συνθήκες ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο ενώ δεν μπορούν να επιβιώσουν στις ψυχρές θερμοκρασίες.

Τα έντομα αυτά προκαλούν αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται συνήθως με:

  • Συμπτώματα από την μύτη όπως αλλεργική ρινίτιδα
  • Συμπτώματα από τους βρόγχους για παράδειγμα αλλεργικό άσθμα
  • Συμπτώματα στο δέρμα με εμφάνιση αλλεργικού εξανθήματος

Επίσης, οι ιοί της μολυσματικής ηπατίτιδας αλλά και τις πολιομυελίτιδας έχει βρεθεί και αποδειχθεί πως μεταδίδονται και με την βοήθεια των κατσαρίδων.
 Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα 3 είδη κατσαρίδας και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους

Αμερικάνικη κατσαρίδα – Americana Cockroach (Periplaneta Americana)

Το συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας ποικίλει σε μέγεθος καθώς κυμαίνεται μεταξύ 2,7 έως και 5,5 εκατοστά. Το σχήμα τους είναι επίπεδο και ωοειδές, διαθέτουν ακανθώδη πόδια και μακριές κεραίες. Διαθέτουν φτερά τα οποία είναι καφεκόκκινου χρώματος. Οι νύμφες του συγκεκριμένου είδους δεν διαθέτουν φτερά αλλά πετούν εξαιρετικά γρήγορα.

Οι ενήλικες κατσαρίδες αυτού του είδους μπορούν να επιβιώσουν έως και 3 μήνες χωρίς τροφή και έως και ένα μήνα χωρίς νερό. Η ιδανική θερμοκρασία για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν είναι άνω των 21 οC. Αποφεύγει το φως γι αυτό και την συναντάμε σε σκοτεινά και υγρά μέρη όπως οι υπόνομοι, οι νεροχύτες, τα σιφώνια τουαλέτας κλπ

Γερμανική κατσαρίδα – German Cockroach (Blattella Germanica)

Το συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας είναι αρκετά μικρό καθώς το μέγεθός του κυμαίνεται από 1,3 έως και 1,7cm. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό καταστανό με σκούρες κυλίδες στον θώρακά τους. Αν και διαθέτουν φτερά δεν θα τα χρησιμοποιήσουν παρά μόνο όταν ενοχληθούν.

Οι θηλυκές κατσαρίδες κατά την αναπαραγωγή του μεταφέρουν ωόσακκο για 2-4 εβδομάδες και τα αυγά βγαίνουν σε περίπου 20 ημέρες. Η ιδανική θερμοκρασία για αυτό το είδος είναι οι 25 οC γι αυτό και τις συναντάμε κυρίως την άνοιξη. Μπορούν να ζήσουν από 6 έως 12 μήνες.

Το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε συνήθως σε σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, νοσοκομείο κλπ γι αυτό έχουν χαρακτηριστεί και ως «οικιακές κατσαρίδες»
Επειδή έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από υγρασία προτιμούν κυρίως τα μπάνια και τις κουζίνες.

Τα συγκεκριμένο είδος είναι παμφάγο και πτωματοφάγο. Αν μείνουν χωρίς φαγητό μπορούν να εμφανίσουν ως και καννιβαλιστικές τάσεις.

Ανατολίτικη κατσαρίδα – Oriental Cockroach (Blatta Orientalis)

Την ανατολίτικη κατσαρίδα την συναντάμε τις ζεστές περιόδους του χρόνου (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο). Το μέγεθος τους κυμαίνεται μεταξύ 2,7 και 3,4 cm. Το χρώμα τους είναι καφέ ή μαύρο και τα πόδια τους είναι συνήθως ερυθροκάστανα. Το συγκεκριμένο είδος αν και δεν πετά μπορεί να ανέβει κατακόρυφα ακόμη και σε λείες επιφάνειες.

Προτιμούν να ζουν συνήθως σε κρύα υπόγεια, σε ακατοίκητα κτίρια και χώρους χωρίς θέρμανση. Τρέφονται από οργανική ύλη που βρίσκεται σε αποσύνθεση γι αυτό και θεωρούνται το πιο ακάθαρτο είδος κατσαρίδας.

Κατά την αναπαραγωγή τους η θηλυκή κατσαρίδα γεννά 16 αυγά τα οποία βρίσκονται στην φάση της εκκόλαψης για 60 περίπου ημέρες. Η μέση διάρκεια ζωής των θηλυκών αυτού του είδους είναι από 1-6 μήνες και έχουν πολύ ανάγκη την τροφή και το νερό. Αν δεν έχουν στην διάθεσή τους νερό θα πεθάνουν μέσα σε 2 εβδομάδες ενώ αν δεν τραφούν πεθαίνουν μέσα σε ένα μήνα.
Για την καταπολέμηση της κατσαρίδας επιλέγουμε ψεκασμό ή gel ανάλογα με το είδος της αλλά και το σημείο που έχει εντοπιστεί η προσβολή.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Βιοδυναμικής  χρησιμοποιεί πάντα πιστοποιημένα και ασφαλή χημικά σκευάσματα τηρώντας αυστηρά τα δελτία ασφαλείας και τις εγκρίσεις του παρασκευαστή.