Δροσόφιλα

Τα δροσύφυλλα είναι μέλη της οικογένειας της μύγας. Τα συναντάμε σε επιφάνειες με υγρασία αλλά και σε τροφές οι οποίες έχουν υποστεί ζύμωση όπως για παράδειγμα:

  • Ώριμα φρούτα
  • Σάπια λαχανικά
  • Χώροι απόθεσης απορριμμάτων
  • Υπολείμματα κρασιού

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 3,1 – 5,1 mm. Το χρώμα τους είναι καφέ κίτρινο ή καφέ μαύρο. Όταν αναπαράγονται τα θηλυκά δροσόφυλλα γεννούν περίπου 500 αυγά λευκού χρώματος. Τα αυγά αυτά θα εκκολαφθούν μέσα σε 24 με 30 ώρες. Τα ενήλικα δρόσοφυλλα μπορούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα μπορούν να διανύσουν 10km μέσα σε 24 ώρες.

Σημαντική αύξηση του αριθμού τους παρατηρούμε συνήθως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου

Τα δροσόφυλλα χωρίζονται στις παρακάτω 2 κατηγορίες

Μύγες των αποχετεύσεων – Drain Fly -Psychoda sp.

Το συγκεκριμένο είδος το προσελκύουν έντονα μέρη όπου υπάρχει σήψη τροφίμων και άλλων οργανικών αποβλήτων, οι αποχετεύσεις ή τα μολυσμένα ρηχά νερά. Η αναπαραγωγή τους μπορεί πολύ έντονα να γίνει σε ζελατινώδεις βακτηριακές μεμβράνες που θα τις βρούμε να σχηματίζονται σε αποχετεύσεις, σηπτικές δεξαμενές κλπ.

Μύγες των φρούτων – Fruits Fly

Οι μύγες των φρούτων αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά είδη ειδικά στην χώρα μας. Τις προσελκύουν συνήθως τα γλυκά υγρά που βρίσκονται σε διαδικασία ζύμωσης. Τα υγρά αυτά τα συναντάμε συνήθως σε ώριμα φρούτα αλλά και σε υπολείμματα από μπουκάλια αναψυκτικών. Επίσης, θα τις συναντήσουμε και σε απορρίματα που αποσυντίθεται σε κάδους, αλλά και βρώμικες εγκαταστάσεις (αποχετεύσεις κλπ)

Αν και ακούγεται αθώο είδος δεν είναι. Οι μύγες των φρούτων έχουν ενοχοποιηθεί για τη μετάδοση του ιού Ε. Coli.

Για την καταπολέμηση των δροσόφυλλων επιλέγουμε τον υπολειμματικό ψεκασμό σε δυσεπίλυτα σημεία αφού έχει προηγηθεί πολύ καλή και σχολαστική καθαριότητα.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Βιοδυναμικής  χρησιμοποιεί πάντα πιστοποιημένα και ασφαλή χημικά σκευάσματα τηρώντας αυστηρά τα δελτία ασφαλείας και τις εγκρίσεις του παρασκευαστή.