Τρωκτικά

Τα τρωκτικά, αποτελούν πονοκέφαλο για κάθε ιδιοκτήτη χώρου που θα τα συναντήσει. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική καθώς ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ανάλογα με το μέρος συναντάμε και διαφορετικό είδος τρωκτικών καθώς το κάθε ένα έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Στην χώρα μας θα συναντήσουμε αρκετά είδη τρωκτικών. Τα πιο συνηθισμένα όμως είναι:

Αρουραίοι των οροφών – Black rat / Rattus rattus

Οι αρουραίοι των οροφών ή «μαύροι αρουραίοι», όπως αναφέρει και το όνομά τους μπορεί να έχουν χρώμα από μαύρο μέχρι ανοικτό καφέ με διαφοροποίηση μόνο στην κοιλιά που συνήθως είναι χρώματος γκρι. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 15 έως 20cm. Το μήκος της ουράς τους είναι πάντα μεγαλύτερο από το σώμα και διαθέτουν εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης.

Τα συναντάμε συχνά σε υπερυψωμένα από το έδαφος μέρη. Προτιμούν κυρίως βιομηχανικούς χώρους όπου μπορούν να βρουν σε αφθονία τροφή αλλά και προστασία.

Για την τροφή τους επιλέγουν φρούτα κάθε είδους, καρπούς και φυτά. Παρόλα αυτά όμως δεν θα διστάσουν να καταναλώσουν οτιδήποτε προκειμένου να επιβιώσουν. Το νερό είναι καθημερινή τους ανάγκη και κατά κύριο το λαμβάνουν από τις τροφές τους.

Η αναπαραγωγή τους γίνεται όλο το χρόνο με έμφαση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι 2-3 χρόνια. Σε κάθε γέννα τους, γενούν 5-8 μικρά τα οποία 3 μήνες αργότερα είναι και εκείνα ικανά για αναπαραγωγή. Το συγκεκριμένο είδος αρουραίων είναι νυκτόβιο

Οικιακάποντίκια – House mouse / Mus musculus

Τα οικιακά ποντίκια είναι το πιο συνηθισμένο είδος τρωκτικού. Είναι μικρά σε μέγεθος και χρώματος γκρίζο καφέ με κοιλιά γκρίζα ή κιτρινωπή. Έχουν ελαφρώς μυτερή μύτη και έχουν μαύρα μάτια που ελαφρώς προεξέχουν. Τα αυτιά τους είναι μεγάλα και έχουν λίγο χνούδι.   

Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 χρόνια αν οι συνθήκες που ζει είναι ευνοικές. 20 ημέρες μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό ποντίκι γεννά συνήθως 5-6 μικρά. Αυτά με την σειρά τους σε 6 με 10 εβδομάδες είναι ικανά για αναπαραγωγή. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αυτός είναι και ο λόγος της ταχύτατης εξάπλωσής τους. Γι αυτό, με το που εντοπιστούν σε κάποιο χώρο χρειάζεται η άμεση αντιμετώπισή τους με τις κατάλληλες μεθόδους.

Το συγκεκριμένο είδος ποντικών το συναντάμε κυρίως σε σπίτια και αγροκτήματα, αλλά και σε χώρους όπως εμπορικά κέντρα κλπ)

Η κύρια τροφή τους είναι οι σπόροι φυτών και οι λιπαρές και σακχαρώδεις τροφές. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους επίσης είναι ότι καταστρέφουν παρά πολλές τροφές ακόμη και αν δεν τις καταναλώσουν καθώς τους «αρέσει» να δοκιμάζουν από όλα όσα υπάρχουν διαθέσιμα.

Καφέ αρουραίοι – Brown rats / Rattus norvegicus

Οι καφέ αρουραίοι είναι εύσωμοι με μυτερή μύτη, μικρά αυτιά και άτριχη ουρά μικρότερη από το σώμα τους. Έχουν χρώμα καφέ γκρι ή κόκκινο στο επάνω μέρος του σώματος και λευκό, γκρι στη κοιλιά. Οι ενήλικες αρουραίοι ζυγίζουν περίπου 500 γραμμάρια. Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι η οξεία όσφρηση και ακοή τους

Το προσδόκιμο ζωής τους είναι εως και 3 έτη εφόσον οι συνθήκες που ζουν είναι ευνοϊκές. Τα θηλυκά γενούν από 6 έως και 12 νεογνά. Τα νεογνά σε 3-4 εβδομάδες ζουν αυτόνομα και είναι έτοιμα και ικανά για αναπαραγωγή το πολύ σε 3 μήνες

Αν και νυκτόβιο, το συγκεκριμένο είδους θα το δούμε να κινείται και κατά την διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις. Ζουν πολύ κοντά με τους ανθρώπους και συνήθως δημιουργούν τις φωλιές τους σε υπόγεια και χαμηλότερα επίπεδα των κτιρίων.
Για την καταπολέμηση των τρωκτικών γίνεται με την χρήση παγίδων είτε με χημικούς ελέγχους με ειδικά δηλητηριώδη δολώματα τρωκτικών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Βιοδυναμικής  χρησιμοποιεί πάντα πιστοποιημένα και ασφαλή χημικά σκευάσματα τηρώντας αυστηρά τα δελτία ασφαλείας και τις εγκρίσεις του παρασκευαστή.