Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι έντομα που οργανώνονται και ζουν σε ομάδες δημιουργώντας την δική του κοινωνία. Τα συναντάμε συνήθως σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους, κυρίως όπου υπάρχουν τρόφιμα. Αποτελούν πρόβλημα μείζονος σημασίας καθώς εισέρχονται σε χώρους αποθήκευσης τροφίμων και σε χώρους εστίασης και θέτουν υπό αμφισβήτηση την καθαριότητα και την υγιεινή των χώρων αυτών.

Στην Ελλάδα συναντάμε κυρίως τα παρακάτω δύο είδη μυρμηγκιών. 

Μυρμήγκια Φαραώ – Monomorium Pharaonis

Το μυρμήγκι Monomorium pharaonis (μυρμήγκι του Φαραώ) τα συναντάμε συνήθως σε κουζίνες σπιτιών αλλά και σε θαλάμους νοσοκομείων. Είναι ιδιαίτερα μικρά μεταξύ 2 και 6mm. Το χρώμα τους είναι κίτρινο σχεδόν διάφανο.

Έχει αποδειχθεί πως σε νοσοκομειακούς χώρους, αν έχουν πρόσβαση σε λερωμένα σεντόνια ή μολυσμένους επιδέσμους μπορούν να μεταφέρουν:

  • Salmonella
  • Pseudomonas
  • Staphylococcus
  • Clostridium

Μαύρο μυρμήγκι – Lasius Niger

Το συγκεκριμένο είδος είναι το πιο συνηθισμένο είδος μυρμηγκιού στην Ελλάδα. Το μέγεθος του είναι μικρό, μεταξύ 3 και 5mm και το χρώμα του όπως λέει και η ονομασία του είναι το μαύρο. Το συναντάμε κυρίως σε σαπισμένα ξύλα, κορμούς και στο έδαφος, ακόμη και κάτω από τούβλα και γλάστρες. Όπου βρίσκεται δημιουργεί πολύ μεγάλες αποικίες.

Η διασπορά τους είναι ταχύτατη και παγκόσμια και ενισχύεται κυρίως μέσω του διεθνούς εμπορίου φυτών, γλαστρών και φυτοχωμάτων.

Η παρουσία τους δημιουργούν ενόχληση καθώς όταν υπάρχουν γύρω από τα σπίτια συνήθως θα μπουν και μέσα προς αναζήτηση τροφής.

Η αντιμετώπιση και η εξολόθρευση του πληθυσμού των μυρμηγκιών είναι μια επίπονη διαδικασία. Εμείς στη Βιοδυναμική για την αντιμετώπιση του πληθυσμού των μυρμηγκιών εφαρμόζουμε τις παρακάτω μεθόδους.

  • Χρήση δολωματικού gel, το οποίο μεταφέρεται στις φωλιές ώστε να εξοντωθούν οι βασίλισσες και οι εργάτριες που βρίσκονται εκεί.
  • Ψεκασμός για την αντιμετώπιση των διερχόμενων μυρμηγκιών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Βιοδυναμικής  χρησιμοποιεί πάντα πιστοποιημένα και ασφαλή χημικά σκευάσματα τηρώντας αυστηρά τα δελτία ασφαλείας και τις εγκρίσεις του παρασκευαστή.