Το σαράκι και οι τερμίτες χαρακτηρίζονται ως ξυλοφάγα έντομα καθώς τα συναντάμε, ανάλογα με το είδος τους σε διάφορα είδη ξυλείας. Η βιολογική φάση τους στην οποία είναι πιο επιβλαβή είναι όταν μετατρέπονται από προνύμφες σε έντομα. Τρυπούν κάθε είδος ξύλου όπως τα ξύλα των επίπλων, τα ξύλινα δάπεδα και τους κορμούς δέντρων. Τα σαράκι είναι υπεύθυνο για την δημιουργία των περισσότερων προβλημάτων στην χώρα μας καθώς συναντάται συχνά.
Σαράκι επίπλων – Anobium Punctatum
Το συγκεκριμένο είδος προτιμά την μαλακή ξυλεία τύπου κόντρα πλακέ και εκεί το συναντάμε συχνότερα. Η παρουσία του γίνεται αντιλυπτή από τους μικρούς σωρούς σκόνης που θα εμφανιστούν επάνω στο ξύλο. Οι τρύπες εξόδου που αφήνει πίσω του έχουν μέγεθος 1-2mm.
Προσβάλλει την ξυλεία κοντραπλακέ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είδος ξυλείας. Η παρουσία του εντόμου γίνεται εμφανής από τους μικροσκοπικούς σωρούς σκόνης στην ξυλεία.
Το συγκεκριμένο είδος γεννά τα αυτά του στην ξύλινα επιφάνεια και οι προνύμφες του τρυπούν το ξύλο και δημιουργούν τούνελ προς το εσωτερικό του. Οι ιδανικές συνθήκες για αυτά είναι η ξυλεία με μικρές διαγώνιες τομές και όπου φυσικά υπάρχει έντονη υγρασία όπως για παράδειγμα σε παλαιά σπίτια.
Σαράκι Longhorn Οικίας – Hylotrupes Bajulus
Το σαράκι Longhorn οικίας το συναντάμε κυρίως στο ατελές ξύλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παλιές σανίδες πατώματος, οι δοκοί που υπάρχουν στις σοφίτες αλλά και ξύλινα έπιπλα από τα οποία έχει φθαρεί το βερνίκι. Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή από τις τρύπες και τα τούνελ επάνω στο ξύλο οι οποίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που δημιουργεί το σαράκι επίπλου.
Death Watch Beetle – Xestobium Rufovillosum
Το συγκεκριμένο είδος προτιμά τις σκληρές ξύλείες (λεύκα, βελανιδιά κλπ). Είναι γνωστό όμως, πως λόγω της απίστευτης όρεξής του αφού ολοκληρώσει την επίθεσή του στην σκληρή ξυλεία, συνεχίζει και προχωρά στο μαλακό ξύλο.
Ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι ραγδαίος και χρειάζεται άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων
Σαράκι Powder Post – Lyctus Brunneus
Το συγκεκριμένο είδος σαρακιού, το συναντάμε εξίσου σε σκληρή αλλά και μαλακή ξυλεία. Είναι ιδιαίτερα επίμονο καθώς αν η κατάσταση του ξύλου είναι κατάλληλη τα θηλυκά μπορούν να γεννάνε συνεχώς τα αυγά τους και να επαναπροσβάλλουν το ξύλο συνεχώς συνεχίζοντας έτσι έναν κύκλο για γενεές.
Το έντομο αυτού του είδους μπορεί να μείνει για μήνες ή ακόμη και για χρόνια όταν βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης. Αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του από τις μικρές τρύπες που αφήνει πίσω του όταν πλέον ενηλικιωθεί και βγει από το ξύλο.
Αν υπάρχει πολλαπλή προσβολή από το συγκεκριμένο είδος η ξυλεία γίνεται διάτρητη και το σαράκι αφήνει πίσω του εμφανής ποσότητα σκόνης ξύλου.
Ενδεικτικά, μερικά από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που μπορούν να προσβληθούν είναι:
- Ξύλινα εργαλεία
- Ξύλινα χερούλια
- Έπιπλα
- Κορνίζες
- Πατώματα
- Δομικές ξυλείες κλπ
Η διαδικασία αντιμετώπισης του σαρακιού είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Η εμπειρία και εξειδίκευση του επαγγελματία θα του επιτρέψει να αναγνωρίσει σωστά την προσβολή και να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.
Το εξειδικευμένο προσωπικό της Βιοδυναμικής χρησιμοποιεί πάντα πιστοποιημένα και ασφαλή χημικά σκευάσματα τηρώντας αυστηρά τα δελτία ασφαλείας και τις εγκρίσεις του παρασκευαστή.