Τσιμπήματα στο σπίτι. Από πού προέρχονται;

Τα τελευταία χρόνια ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάμε στα σπίτια των αστικών περιοχών είναι τα τσιμπήματα . Συνηθέστερα, κατά την διάρκεια της νύχτας, δεχόμαστε τσιμπήματα από τους «αόρατους» φίλους μας.

Σίγουρα, όλοι μας έχουμε ακούσει ένα μέλος της οικογένειάς μας ή ένα φίλο μας να κάνει παράπονα για εξανθήματα που δεν μπορεί να εξηγήσει την εμφάνισή τους. Συνήθως, η ευθύνη πηγαίνει στους ψύλλους, στους κοριούς ή στα ακάρεα. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Αυτό όμως που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι πλέον χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τον όρο εξανθήματα και όχι τσιμπήματα. Άλλωστε, ένα τσίμπημα δεν προκαλεί πάντα εξάνθημα όπως επίσης και ένα εξάνθημα δεν προέρχεται πάντα από τσίμπημα.

Εξάνθημα λοιπόν είναι η αντίδραση του δέρματος στο τσίμπημα. Και πολλές φορές μια υπερ-αντίδραση φέρνει περισσότερα εξανθήματα απ’ ότι τσιμπήματα.

Τα έντομα έχουν προτιμήσεις;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει έναν άνθρωπο να παραπονιέται ότι τα έντομα προτιμούν να τσιμπάνε εκείνον και όχι τον διπλανό του; Σίγουρα πολλές. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Όλοι οι άνθρωποι δέχονται τσιμπήματα. Αυτό που αλλάζει είναι η ευαισθησία του εκάστοτε ατόμου στο τσίμπημα το οποίο προκαλεί το τελικό εξάνθημα.

Αναγνώριση εξανθήματος

Ο πλέον κατάλληλος για την αναγνώριση της αιτίας των εξανθημάτων είναι ο δερματολόγος. Δυστυχώς όμως, ακόμη και αυτός, αν δεν γνωρίζει ακριβώς τις συνθήκες διαβίωσής μας δεν μπορεί να κάνει ασφαλή διάγνωση. Ειδικά αν το μόνο που μπορεί να δει είναι το τελικό εξάνθημα.

Και αν ο δερματολόγος όχι τότε ποιος .

Η διάγνωση του δερματολόγου (που είναι πάντα απαραίτητη) σε συνάρτηση με μια γενικότερη συνεκτίμηση του οικιακού περιβάλλοντος καθώς και των συνηθειών της οικογένειας μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πιο ασφαλή εκτίμηση του «εχθρού».

Η εκτίμηση αυτή με την σειρά της, βοηθά στην επιλογή της σωστής θεραπείας για το άτομο που εμφάνισε τα εξανθήματα. Παράλληλα όμως βοηθά και εμάς, τους επαγγελματίες του Pest Control ώστε να αναγνωρίσουμε σωστά την «εισβολή» και να εφαρμόσουμε τις σωστές και πλέον αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπισή της.

Γενικές συμβουλές

  • Φροντίζετε πάντα για την υγιεινή του χώρου σας
  • Αερίζετε τακτικά τους χώρους
  • Φροντίστε για την απομάκρυνση-απώθηση πτηνών που βρίσκονται κοντά στην οικία.
  • Να ελέγχετε συχνά τον χώρο σας για «περίεργα» ευρύματα ειδικά στην αλλαγή των εποχών
  • Να προγραμματίζετε και να μην αμελείτε τις προγραμματισμένες εφαρμογές απολύμανσης και απεντόμωσης.