Select Page

ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Τα παράσιτα, όπως οι μύγες, οι κατσαρίδες και οι αρουραίοι είναι γνωστό ότι μεταδίδουν εκατοντάδες είδη ασθενειών και είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη δημόσια υγεία μεταδίδοντας στον άνθρωπο ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες. Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για την πρόκληση περισσότερων θανάτων σε άνθρωπο από κάθε άλλο οργανισμό στον πλανήτη μας.

Αρκετές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών, όπως ελονοσία, λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, Δάγκειου πυρετού, Zika, Chikungunya κλπ.

Aedes vexans

Aedes (Stegomyia) albopictus

culex pipiens

Culex pipiens

anopheles sp

Anopheles sp

ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Τα τρωκτικά είναι φορείς παθογόνων οργανισμών τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα κατοικίδια ζώα.  Όταν οι ποντικοί ζουν κοντά στον άνθρωπο τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία. Τα τρωκτικά ζημιώνουν τις καλλιέργειες (σιτηρά, ρύζι, σακχαρότευτλα, πατάτα κλπ). Ζημιώνουν αποθηκευμένα τρόφιμα όχι μόνο τρώγοντας αυτά αλλά και μολύνοντας τα με τα περιττώματα τους ή με τις τρίχες τους.

Rattus rattus

Αρουραίος της στέγης

Rattus rattus

Mus musculus

Οικιακός Ποντικός

Mus musculus

Rattus norvegicus

Νορβηγικός Αρουραίος

Rattus norvegicus

Microtus arvalis

Αρουραίος των αγρών

Microtus arvalis

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Οι κατσαρίδες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της υγείας των ανθρώπων, καθώς κουβαλούν μια τεράστια γκάμα ασθενειών. Μερικά είδη ζουν σε σπίτια και είναι πιθανοί φορείς ασθενειών. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς. Επίσης μπορούν να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Η καταπολέμηση τους από τον άνθρωπο γίνεται συνήθως με τη χρήση εντομοκτόνων, ωστόσο συχνά αναπτύσσουν ανοσία ενάντια στα χημικά.

blattela germanica

Γερμανική Κατσαρίδα

Blattela germanica

Periplaneta americana

Αμερικάνικη Κατσαρίδα

Periplaneta americana

culex pipiens

Κατσαρίδα με καστανές ταινίες

Supella longipalpa

anopheles sp

Κατσαρίδα Ανατολής

Blatta orientalis

ΨΥΛΛΟΙ – ΟΙΚ.PULICIDAE

Oι ψύλλοι είναι μικρά, άπτερα αρθρόποδα έντομα, καφέ ή κοκκινωπού χρώματος, με επίπεδο σώμα, που τρέφονται με αίμα από πτηνά και θηλαστικά (σκύλους, γάτες, τρωκτικά), συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Κοινό χαρακτηριστικό των ψύλλων είναι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα αναλογικά με το μέγεθός τους, έως και 20 εκ. καθέτως ή έως και 40 εκ. οριζοντίως. Χωρίς ξενιστή, οι ενήλικες ψύλλοι ζουν μόνο λίγες ημέρες έως 2 εβδομάδες.

Pulex irritans

Ψύλλος του ανθρώπου

Pulex irritans

Xenopsylla cheopis

Ψύλλος των ποντικών

Xenopsylla cheopis

Ctenocephalides felis

Ψύλλος της γάτας

Ctenocephalides felis

Ctenocephalides canis

Ψύλλος του σκύλου

Ctenocephalides canis

ΜΥΓΕΣ

Οι μύγες είναι πολύ κοινές διεθνώς και συχνά σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τείνουν να βρίσκονται όπου υπάρχουν ευνοικές συνθήκες για τροφή. Μπορεί να αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε υλικού βιολογικής φύσης το οποίο αποσυντίθεται, τόσο όσο και χάρη στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι προ νύμφες και γίνονται ενήλικε.

Οικιακή Μύγα

Musca domestica

Fannia canicularis

Μικρή οικιακή Μύγα

Fannia canicularis

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα και σχηματίζουν αποικίες διαφόρων μεγεθών οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετική οργάνωση. Τα μυρμήγκια αν και συνηθίζουν να κινούνται σε ανθυγιεινές εστίες δεν θεωρείται ότι μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο κάποια ασθένεια. Προκαλούν όμως ενόχληση όταν φωλιάζουν σε κάποιον χώρο του σπιτιού. Επιπλέον, αλλοιώνουν τα τρόφιμα, επηρεάζουν αρνητικά το επίπεδο υγιεινής και υποβαθμίζουν την εικόνα μια επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος

Camponotus sp

Camponotus sp.

Lasius sp

Lasius sp.

ΤΕΡΜΙΤΕΣ

Η κύρια διαφορά των τερμιτών από τα μυρμήγκια έγκειται στο ότι το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιγξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, χωρίς το λεπτό μίσχο που έχουν τα μυρμήγκια που ενώνει το θώρακα με την κοιλιά τους.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους τερμίτες είναι πως ζουν κρυφά και κατά κανόνα γίνονται αντιληπτές μόνο όταν είναι πολύ αργά. Ο τρόπος καταπολέμησης εξαρτάται από το τρόπο ζωής του είδους. Σχετικά εύκολα καταπολεμούνται οι τερμίτες υγρού ξύλου.

Reticulitermes balcanesis

Υπόγειος Τερμίτης

Reticulitermes balcanesis

Kalotermes flavicollis

Τερμίτης ξυρού ξύλου

Kalotermes flavicollis

ΑΚΑΡΕΑ

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (αόρατοι με γυμνό μάτι) που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων, την οικογένεια στην οποία ανήκει και η αράχνη. Ζουν σε όλα τα σπίτια σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/gr.

Sarcoptes scabiei var. Hominis

Ακάρι ψώρας ανθρώπου

Sarcoptes scabiei var. Hominis

Dermatophagoides pteronyssinus

Ακάρεα σκόνης

Dermatophagoides pteronyssinus

ΚΟΡΙΟΣ

Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, συνήθως τη νύχτα. Τα τσιμπήματα τους μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων.  Τα τσιμπήματα των κοριών μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές του δέρματος που κυμαίνονται από αόρατες, σε μικρές περιοχές κοκκινίλας, σε προεξέχουσες φυσαλίδες.

Cimex lectularius

Cimex lectularius

Διεύθυνση

Βενιζέλου 45, Σέρρες

+30 23210 85700
+30 6944 379689

Επικοινωνία

Μπουτζόπουλος Ιωάννης
Γεωπόνος Α.Π.Θ. 

ΑΡ.ΑΔΕΙΑΣ :25067/23.12.2015
iso